Ziek zijn kopje koffie

Ziek zijn en toch een kopje koffie komen drinken op je werk

5 min  |   13 juni   |  Brenda

Ziek zijn is vervelend. Voor de werknemer zelf en voor de school die een waardevolle kracht moet missen. In het onderwijs is het ziekteverzuim met een landelijk gemiddelde van ruim boven de 5 procent aan de hoge kant. Veel scholen maken zich zorgen over het ziekteverzuim.

Betrokkenheid bij langdurig verzuim

Merces helpt scholen een analyse te maken van het ziekteverzuim en geeft adviezen om hierop te sturen. Daarnaast helpt Merces met het ontwikkelen van (nieuw) beleid. Bij scholen met veel langdurige zieken kijkt onze adviseur HRM hoe de zieke medewerker bij de school en zijn werk betrokken kan blijven. Uit onderzoek blijkt dat bij de juiste aandacht een zieke medewerker sneller op de been is. Dat is belangrijk. Want de drempel om te gaan werken, wordt hoger als iemand langer dan twee weken thuis zit. De onzekerheid heeft toegeslagen: misschien doet de vervanger het veel beter dan ik?

“De leidinggevende kan wegblijven van het oordeel over de ziekte en de medewerker wordt medeverantwoordelijk voor de werkhervatting.”

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat een werknemer langdurig uitvalt, kan een leidinggevende leren het gesprek met de zieke medewerker anders te voeren. In zo’n gesprek verschuift het accent van de aandacht voor de ziekte naar mobiliteit en mogelijkheden: wat kan je nog wél doen in je werk? Wat gaat er thuis goed en wat heb je nodig om dit uit te bouwen? Hoe kan de werkgever hierbij ondersteunen? Door te sturen op mobiliteit is de werkgever in gesprek met de medewerker over zijn terugkeer op de werkvloer. De leidinggevende kan wegblijven van het oordeel over de ziekte en de medewerker wordt medeverantwoordelijk voor de werkhervatting.

Naast langdurig ziekteverzuim kan het ook voorkomen dat een medewerker heel vaak een dagje ziek is. Als iemand vaker dan drie keer per jaar een dagje ziek is, dan is dat een signaal: er is iets aan hand. Welk gesprek voer je als leidinggevende dan? En welke informatie haal je er uit voor je organisatie? Hoe zorg je dat die gesprekken effectief zijn?

Meer weten?

Soms ervaren leidinggevenden een drempel om in gesprek te gaan met hun zieke werknemer. Onze adviseur HRM helpt scholen de gesprekken te leren voeren. Scholen hoeven niet te wachten tot ziekteverzuim een urgent probleem is, maar kunnen ook eerder contact met Merces opnemen. Samen nemen we het verzuimbeleid onder de loep.

Brenda - HR Salaris Merces

Over Brenda

Met jarenlange ervaring in binnen- en buitenland is onze Brenda een ijzersterke HR partner. Meer weten over Brenda en de rest van onze collega’s?

Transponeren blog

Transponeren van het denken

Misschien heb je deze functie van Excel wel eens gebruikt: TRANSPONEREN(). Met deze functie kun je snel gegevens die in…
IT Digitalisering Data uitwisseling

Innoveren met AFAS in het onderwijs

In de snel veranderende onderwijswereld, waar technologie onmisbaar is geworden voor beheer en administratie, biedt AFAS oplossingen die perfect inspelen…
Ziek zijn kopje koffie

HR uitdagingen in een alsmaar veranderende werkomgeving

Als HR professional in de zorg of het onderwijs sta je regelmatig voor uitdagingen die van cruciaal belang zijn voor…