Ziek zijn kopje koffie

HR uitdagingen in een alsmaar veranderende werkomgeving

5 min  |   05 april   |  Brenda

Als HR professional in de zorg of het onderwijs sta je regelmatig voor uitdagingen die van cruciaal belang zijn voor meer dan alleen goede bedrijfsvoering. En de huidige arbeidsmarkt vraagt om een creatieve inzet van de resources die je tot je beschikking hebt. Bij Merces begrijpen we als geen ander hoe lastig dat soms kan zijn en daarom hebben we 4 aandachtpunten voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen om die uitdagingen de baas te worden.

Verandering: Medewerkers voelen zich minder verbonden met een steeds veranderende organisatie.

Je ziet het overal, veranderingsvermoeidheid. Van het bijhouden van de laatste fashiontrends tot de nieuwste telefoons en zelfs op de werkvloer. Het volume en de snelheid van de veranderingen is voor veel medewerkers overweldigend. Hoewel de meeste (HR) leiders zich bewust zijn de negatieve gevolgen van teveel verandering in de organisatie, hebben slechts weinigen een plan voor het succesvol managen van die veranderingen. Communicatie en de gebruikelijke training is vaak goed verzorgd, maar de veranderingsvermoeidheid wordt vaak buiten beschouwing gelaten.

Voor HR leiders is het hierbij van belang om medewerkers mee te laten denken in de veranderingsplannen. Daarmee creëer je draagvlak en een gevoel van eigenaarschap. Daarnaast is het belangrijk om medewerkers ook bewust te maken van de vermoeidheid en de effecten hiervan op werkgeluk en de algehele organisatie.

Is jouw organisatie gemoeid met – en vermoeid van – een berg veranderingen? Maak eens een praatje met onze HR consultants om te kijken hoe je daar het best mee om kunt gaan!

Interim HR en PSA
Werken bij Merces Betrokken
Organisatie cultuur: Onzekerheid over hoe de cultuur vorm te (blijven) geven in de nieuwe hybride werkomgeving.

Minder interactie met collegae, minder vaak op kantoor, en kleinere en veranderende werkomgevingen hebben de traditionele (werk) cultuur omver gegooid. Om organisatie cultuur in een hybride werkomgeving succesvol te kunnen maken is het bewust zoeken naar verbondenheid met elkaar en de werkplek van belang. Inherent aan het minder verbonden voelen vanwege verandering, voegt hybride werken hier dus nog een extra uitdaging aan toe.

HR leiders kunnen hier op inspelen door die verbondenheid bewust op te nemen in de HR plannen en die te ondersteunen met operationele plannen en activiteiten. Vaste kantoordagen of contactmomenten, flexibele werklocaties dichtbij huis, maar ook de vrijdagmiddagborrel, of de gezamenlijke wandeling op maandagochtend zijn vandaag de dag extra belangrijk om met name die verbondenheid te onderhouden.

Ook binnen Merces is dit een continue uitdaging, je bent dus niet de enige. Ben je benieuwd hoe wij daarmee omgaan en hoe wij jouw organisatie kunnen helpen? We helpen je graag verder!

HR technologie: Onzekerheid over welke HR technologie toe te passen.

HR leiders zijn onderdeel van een groeiend en steeds complexer IT en technologie eco-systeem. De druk op de arbeidsmarkt voegt nog een extra dimensie toe aan de urgentie om mee te gaan in de laatste ontwikkelingen in bijvoorbeeld employer-branding en de employee-journey – om maar een tweetal buzzwords te noemen. Daarnaast speelt ook kunstmatige intelligentie (AI) inmiddels een belangrijke rol in werving en selectie maar ook in operationele HR taken.  Dit tezamen creëert druk om steeds meer technologie in het HR vakgebied toe te passen, zonder dat er bij de meeste HR leiders duidelijkheid is over welke technologieën nu de juiste zijn. En vooral, welke ontwikkelingen echt iets toevoegen. Dit heeft dan regelmatig tot gevolg dat de verkeerde HR technologie of systemen gekozen worden en met een sneltreinvaart worden geïmplementeerd, met ontevreden personeel als gevolg. Of er wordt door onzekerheid en twijfel helemaal niets gedaan, met een technologische achterstand en meer handmatig werk tot gevolg. Ook dit is niet de juiste uitkomst.

Merces kan helpen mee te denken over welke HR oplossingen echt iets toevoegen aan het verbeteren van jouw HR processen. Lees meer over onze software oplossingen of maak ga direct samen aan de slag!

Carrière ontwikkeling: Het traditionele carrière pad ‘werkt niet meer’.

Doordat de arbeidsmarkt de laatste jaren zo veranderd is, zijn ook de wensen van de medewerkers veranderd. Het traditionele pad van junior naar uiteindelijk manager in een vakgebied wordt steeds minder vaak bewandeld. En als flexibiliteit op het carrière pad binnen een organisatie niet geboden wordt dan is dit tegenwoordig vrij eenvoudig buiten de organisatie te vinden. Met een hoog verlooppercentage tot gevolg. Het is voor een organisatie beter om een gemotiveerde medewerker op een plek te laten ontwikkelen waar het in eerste instantie nog aan kennis ontbreekt, dan de medewerker teleur te stellen en een externe zoektocht in te zetten om een nieuwe medewerker aan te trekken. Job-hopping binnen de eigen organisatie dus.

Voor HR leiders is het van groot belang om inzicht te krijgen in carrièrewensen van medewerkers en duidelijkheid te creëren over de carrièrekansen binnen de organisatie, waarbij bereidheid nodig is om buiten de gebaande (carrière) paden te denken. Daar is een strategische personeelsplanning (SPP) een perfecte tool voor.

Meer weten over SPP? Lees dan hier verder. Benieuwd hoe de carrièrewensen en -kansen er voor jouw organisatie uitzien en kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Neem dan direct contact op!

Kennismaken?

Merces biedt een complete oplossing voor jouw HR afdeling. Zo kan jij je concentreren op de zaken die er voor jouw organisatie toe doen. Neem contact met ons op en ontdek wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen!

Brenda - HR Salaris Merces

Over Brenda

Met jarenlange ervaring in binnen- en buitenland is onze Brenda een ijzersterke HR partner. Meer weten over Brenda en de rest van onze collega’s?

Startende docenten binnenhouden

Nieuwe medewerkers, hoe houd je ze binnen?

Bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn nieuwe docenten lastig te vinden. Werving kost veel tijd en geld. Maar…
Beleidsrijk begroten

Beleidsrijk begroten

Al enige tijd wordt er gesproken over beleidsrijk begroten binnen het onderwijs. Begin 2019 werd door het Ministerie van OCW…
IT Digitalisering Data uitwisseling

Innoveren met AFAS in het onderwijs

In de snel veranderende onderwijswereld, waar technologie onmisbaar is geworden voor beheer en administratie, biedt AFAS oplossingen die perfect inspelen…