Nieuwe wet moet zorgen voor meer rust in het personeelsbestand

5 min  |   25 september   |  Wietske

Tijdens Prinsjesdag zijn de nieuwe plannen van het kabinet gepresenteerd. Maar wat is het effect van de Miljoenennota en de Rijksbegroting op jouw organisatie? De belangrijkste veranderingen lichten we graag kort even voor je uit!

• Het minimumuurloon wordt ingevoerd
Zoals ieder jaar stijgt het minimumloon. Maar waar dit loon eerder op maandbasis werd vastgesteld en het uurloon afhankelijk was van de fulltime werkweek van een bedrijf (36/38/40 uur), wordt dit in 2024 per uur vastgesteld. Zo gaat meer werken ook daadwerkelijk lonen!

• Het STAP-budget wordt definitief afgeschaft
Vanaf 1 januari 2024 is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget, een subsidie van €1000 per medewerker om een opleiding te volgen. Goed nieuws: in de tussentijd wordt de SLIM-regeling uitgebreid zodat doorleren en (individueel) ontwikkelen binnen het MKB gestimuleerd blijft.

• De maximale reisvergoeding gaat omhoog
Als werkgever mag je in 2023 onbelast een reiskostenvergoeding geven van €0,21 per kilometer. In 2024 gaat dit met 2 cent omhoog naar €0,23 per kilometer. Zo kan je als werkgever je werknemers in de reiskosten iets meer tegemoetkomen in 2024.

• De werkkostenregeling daalt
Waar de werkkostenregeling (WKR) in 2023 nog werd verruimd naar 3 procent, daalt deze in 2024 weer terug naar het voorgaande percentage van 1,92 procent. Veel werkgevers profiteren van deze regeling om onbelast dingen aan werknemers te geven, dus houd er rekening mee dat binnen je organisatie er minder (onbelaste) vergoedingen gegeven kunnen worden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de impact van de nieuwe regeringsplannen? Neem dan eens contact op met één van onze specialisten!

Wietske HR Expert Merces

Over Wietske

Onze Consultant HR Wietske maak je het meest blij met vraagstukken over duurzame inzetbaarheid en werkgeluk/vitaliteit. Ze haalt graag het beste in mensen naar voren! Wil je meer weten over Wietske en de rest van onze collega’s?

Ziek zijn kopje koffie

Een vitaal team en een vitale organisatie

Vitaliteit op de werkvloer is een belangrijk aspect van een gezonde organisatie en niet alleen omdat vitale medewerkers minder verzuimen.…
Personeels salarisadministratie zorg

Veranderingen in de reiskostenregeling in het primair onderwijs

Tijdens Prinsjesdag zijn de nieuwe plannen van het kabinet gepresenteerd. Maar wat is de invloed van de Miljoenennota en de...

Jaarrekening

Jaarrekening

Bij Merces begrijpen we hoe cruciaal financieel beheer is voor organisaties. Een van de belangrijkste documenten in dit proces is…