Strategische personeelsplanning voor een optimale toekomst

5 min  |   25 september   |  Maikel

Als HR-adviseur streef je naar een optimale kwalitatieve en kwantitatieve inzet van medewerkers om daarmee de organisatie verder vooruit te helpen. Het gaat hierbij niet alleen om de huidige optimale inzet van personeel, maar ook de inzet in de toekomst. Idealiter wordt de personele inzet afgestemd op de strategische koers van de organisatie, maar ook op de (toekomstige) ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij en op de vraag naar bepaalde diensten of producten. Wanneer ontwikkelingen van invloed zijn op een organisatie heeft dit ook vrijwel altijd invloed op je personeel. Zolang de ontwikkelingen niet inzichtelijk zijn is het heel lastig om een vertaalslag te maken naar het gewenste personeelsbestand in de toekomst.

SPP is een middel dat een organisatie helpt ervoor te zorgen dat de juiste hoeveelheid medewerkers met de gewenste kwaliteiten op de juiste plek terecht komt. Niet alleen de kwantiteit, maar ook zeker de kwaliteit is belangrijk. Het zorgt ervoor dat strategische doelstellingen van de organisatie behaald kunnen worden (als deze helder zijn). Het SPP proces eindigt met een aantal adviezen waarbij je o.a. kan denken aan het optimaliseren van of het werken aan:

  • Het werving en selectieproces;
  • Het beleid op ontwikkeling;
  • De (HR) processen;
  • Preventie op verzuim;
  • Het verlagen van het verzuimcijfer;
  • Het inzetten op duurzame inzetbaarheid.

Dit zijn precies de onderwerpen waar onze HR advies consultants met hun kennis en expertise advies op uit kunnen brengen, plannen of beleid kunnen maken en kunnen ondersteunen in de implementatie.

Een effectieve strategische personeelsplanning

Strategische Personeelsplanning is effectief wanneer je de organisatiedoelstellingen afstemt op de organisatiestrategie, met het oog op de nabije toekomst, zodat het wel behapbaar blijft en bijgestuurd kan worden wanneer nodig. Daarnaast is het nuttig om beter inzicht te krijgen in het potentieel van je medewerkers. Je krijgt zicht op de ontwikkeling van medewerkers, wat hun sterke punten zijn en op welke vlakken ze zich nog verder kunnen ontwikkelen, waardoor je ook beter in kunt spelen op duurzame inzetbaarheid.

Het SPP traject is een flinke klus, daarom biedt Merces op verschillende manieren ondersteuning om jouw organisatie te helpen bij het gewenste resultaat te komen. We bieden begeleiding en coaching aan waarbij één van onze HR experts het traject leidt of een HR-adviseur ondersteunt. Maar als je het SPP traject zelf wil aanpakken en alleen een duwtje in de rug nodig hebt, bijvoorbeeld met een inspiratiesessie, dan staan we ook voor je klaar. Op basis van de behoefte van jouw organisatie kijken we samen naar wat er nodig is om je die boost te geven.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Merces jouw organisatie kan helpen? Neem dan contact op!

Maikel Merces Commercie

Over Maikel

Als Commercieel Manager heeft Maikel alles al een keer meegemaakt en zal hij jouw organisatie voorzien van de beste oplossingen. Meer weten over Maikel en de rest van onze collega’s?

Transponeren blog

Transponeren van het denken

Misschien heb je deze functie van Excel wel eens gebruikt: TRANSPONEREN(). Met deze functie kun je snel gegevens die in…
IT Digitalisering Data uitwisseling

Innoveren met AFAS in het onderwijs

In de snel veranderende onderwijswereld, waar technologie onmisbaar is geworden voor beheer en administratie, biedt AFAS oplossingen die perfect inspelen…
Ziek zijn kopje koffie

HR uitdagingen in een alsmaar veranderende werkomgeving

Als HR professional in de zorg of het onderwijs sta je regelmatig voor uitdagingen die van cruciaal belang zijn voor…