Nieuwe wet moet zorgen voor meer rust in het personeelsbestand

3 min  |   13 juni   |  Wietske

Op 10 mei kopten verschillende nieuwsoutlets het nieuwe wetsvoorstel van minister Wiersma: 80% van de leerkrachten moet een vast contract krijgen. Tegelijkertijd kopte RTL Nieuws “Scholen kraken docentenplan minister: Lost niet bestaand probleem op.”

Minister Wiersma wil wettelijk vastleggen dat minstens 80 procent van de leerkrachten een vast contract heeft. Het idee erachter is dat dit het onderwijs aantrekkelijker moet maken om personeelstekorten op te lossen en het zou rust bieden in het personeelsbestand. Dit zou dan uiteindelijk een positieve uitwerking hebben op de kinderen.

De VO-raad geeft aan verontwaardigd te zijn over het wetsvoorstel omdat het een probleem oplost dat er (nog) niet is. Daarentegen staat de vakbond voor onderwijs (AOb) wel positief tegenover het wetsvoorstel. Betrokken partijen hebben tot 18 juni 2023 om te reageren op het voorstel. Na eventuele aanpassingen moet de Tweede Kamer erover stemmen.

“Betrokken partijen hebben tot 18 juni 2023 om te reageren op het voorstel. Na eventuele aanpassingen moet de Tweede Kamer erover stemmen. ”

Of je het er mee eens bent of niet, voor een onderwijsorganisatie is het belangrijk om deze ontwikkelingen te volgen. En als het wetsvoorstel realiteit wordt, kan dit gevolgen hebben voor het (HR) beleid dat je nu voert. Voor een aantal onderwijsinstellingen kan dit zelfs grote gevolgen hebben omdat zij nu niet voldoen aan de gestelde norm.

Meer weten?

Merces houdt de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. Wij hebben consultants in huis die kunnen helpen om grip te krijgen op deze ontwikkeling, het kritisch bekijken van het huidige beleid en het implementeren van interventies waardoor jouw organisatie blijvend of op tijd voldoet aan de wetgeving.

Wietske HR Expert Merces

Over Wietske

Onze Consultant HR Wietske maak je het meest blij met vraagstukken over duurzame inzetbaarheid en werkgeluk/vitaliteit. Ze haalt graag het beste in mensen naar voren! Wil je meer weten over Wietske en de rest van onze collega’s?

IT Digitalisering Data uitwisseling

Innoveren met AFAS in het onderwijs

In de snel veranderende onderwijswereld, waar technologie onmisbaar is geworden voor beheer en administratie, biedt AFAS oplossingen die perfect inspelen…
Transponeren blog

Transponeren van het denken

Misschien heb je deze functie van Excel wel eens gebruikt: TRANSPONEREN(). Met deze functie kun je snel gegevens die in…
Ziek zijn kopje koffie

HR uitdagingen in een alsmaar veranderende werkomgeving

Als HR professional in de zorg of het onderwijs sta je regelmatig voor uitdagingen die van cruciaal belang zijn voor…