Ziek zijn kopje koffie

Een vitaal team en een vitale organisatie

5 min  |   27 november   |  Brenda

Vitaliteit op de werkvloer is een belangrijk aspect van een gezonde organisatie en niet alleen omdat vitale medewerkers minder verzuimen. Zij voelen zich mentaal en fysiek beter dan hun minder vitale medewerkers waardoor ze vaak ook beter presteren! Maar hoe zorg je voor vitale medewerkers?

De voordelen van vitale medewerkers

Het is makkelijk en deels ook begrijpelijk om te denken dat vitaliteit de verantwoordelijkheid is van de medewerker zelf, echter kun je als werkgever een waardevolle bijdrage leveren die zich dubbel en dwars terugverdient. Want naast minder verzuim en een betere prestatie voelen medewerkers zich gezien en gehoord waardoor de betrokkenheid bij de organisatie ook toeneemt. Met een klein beetje aandacht voor vitaliteit laat je zien dat je de stress en frustraties die het werk met zich meebrengt begrijpt en dat de organisatie de inzet van medewerkers waardeert.

Het hoeft ook niet direct een langdurig project te zijn. Je kunt heel laagdrempelig beginnen, bijvoorbeeld met wat (gezonde) snacks en drankjes in de kantine. Binnen Merces is er uiteindelijk voor gekozen om een groep ambassadeurs samen te stellen die ludieke activiteiten organiseert, passend bij onze organisatie! Om je alvast wat op te warmen voor het idee van een vitaliteitsprogramma in jouw organisatie volgen hier door ons geteste en voorbeelden:

  • Een gezonde, gezamenlijke lunch die collega’s bij elkaar brengt.
  • Gezonde snacks in de koelkast: snoep komkommertjes, tomaatjes gember shots e.d.
  • Ommetje challenge: Download Ommetje op je telefoon uit de Play Store of App Store en daag je team uit om zo veel mogelijk kilometers te maken! Wie wint, verdient eeuwige roem en een klein prijsje. Makkelijk uit te voeren in de pauze bijvoorbeeld.
  • Schrijf je samen in voor een hardloop event! Zo hadden onze sportieve collega’s na hun drukke werkweek nog energie om de Zevenheuvelennacht te lopen.
  • Organiseer interessante workshops en lezingen tijdens de lunchpauze.

Meer weten?

Alles wat je aandacht geeft groeit…dat geldt ook voor vitaliteit. Boost de vitaliteit van je medewerkers en daarmee je organisatie! Wil je graag met vitaliteit aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact op!

Brenda - HR Salaris Merces

Over Brenda

Met jarenlange ervaring in binnen- en buitenland is onze Brenda een ijzersterke HR partner. Meer weten over Brenda en de rest van onze collega’s?

Opinie Hendro

Opinie Hendro Hams

We gaan alweer richting eind januari, dus 2024 is nu echt volop in gang. We kijken verwachtingsvol naar de toekomst…
Merces is partner van AFAS

Een breder aanbod van oplossingen met AFAS

Als Merces blijven we ons continu ontwikkelen en verbeteren, hierbij hoort ook het periodiek beoordelen van ons aanbod en de…
Verdergaande digitalisatie

Ver(der)gaande digitalisatie door integratie

Gedreven door het internet en verder aangewakkerd door Corona en het personeelstekort neemt de digitalisatie in onze omgeving steeds verdergaande…