Breng het verzuimpercentage in jouw organisatie structureel omlaag

3 min  |   01 augustus   |  Maikel

Met een gemiddeld verzuim van 6,5% in 2022 is het voor onderwijsorganisaties een enorme uitdaging om het verzuim omlaag te brengen. Een hoog verzuim in een onderwijsinstelling leidt niet alleen tot bezettingsproblemen, maar het brengt ook gemiddeld € 300,- per dag aan kosten met zich mee vanwege onder andere de inzet van de bedrijfsarts en verzuimbegeleiding. Daarbij komen nog kosten voor vervanging (als die er überhaupt is) en tijd en energie van de leidinggevende om het verzuim te begeleiden. Het omlaag brengen van het verzuim met 1 procentpunt kan bij een organisatie van 200 medewerkers al een besparing van € 135.000,- opleveren. Een rekenvoorbeeld:

Verzuim %Kosten: € 300,- per dag
Beschikbare werkdagen per jaar bij 200 fte45.000
Aantal verzuimdagen bij 200 fte2.7006%€ 810.000,-
Aantal verzuimdagen bij 200 fte2.2505%€ 675.000,-
Verschil: € 135.000,- per jaar
“Het omlaag brengen van het verzuim met 1 procentpunt kan bij een organisatie van 200 medewerkers al een besparing van € 135.000 opleveren.”

Meer weten?

Minder zorgen over het verzuim geeft niet alleen financiële ruimte, maar ook ruimte voor de HR-afdeling en de leidinggevenden binnen de organisatie. Merces is expert op het gebied van verzuimbeleid en –begeleiding en helpt je graag op diverse vlakken rondom het terugbrengen van verzuim.

Maikel Merces Commercie

Over Maikel

Als Commercieel Manager heeft Maikel alles al een keer meegemaakt en zal hij jouw organisatie voorzien van de beste oplossingen. Meer weten over Maikel en de rest van onze collega’s?

Beleidsrijk begroten

Beleidsrijk begroten

Al enige tijd wordt er gesproken over beleidsrijk begroten binnen het onderwijs. Begin 2019 werd door het Ministerie van OCW…
Merces HR Businesspartners zorg

Een lager verzuimpercentage is besparen

Met een gemiddeld verzuimpercentage van 6,5% in 2022 is het voor onderwijsorganisaties een enorme uitdaging om het verzuim omlaag te…
AO/IB handboek tips

5 Tips voor het schrijven van een effectief AO/IB handboek

Bij Merces begrijpen wij als geen ander hoe belangrijk het is voor scholen om hun bedrijfsvoering op orde te hebben.…