Financieel zware tijden voor medewerkers:

Zet dit jaar nog de WKR in

De kerstshows bij de tuincentra trekken weer volop belangstelling. De wintertijd is weer ingegaan. Kortom, het jaar 2022 nadert het einde met rasse schreden. Op de salarisadministratie is men de voorbereidingen gestart om 2022 tijdig en correct af te kunnen ronden.

Steeds meer werknemers merken echter de gevolgen van de gestegen energiekosten en van de torenhoge kosten voor ander levensonderhoud. De inflatie is torenhoog. Diverse werkgevers denken inmiddels na over of zij een rol kunnen vervullen om een extra bijdrage te kunnen doen.
Heeft u hierbij al gedacht aan het inzetten van de vrije ruimte in de WKR (Werkkostenregeling)?
Uw werkgever zal mogelijk niet direct “Ja” zeggen op de vraag of zij de mogelijkheden benut om werknemers in december extra tegemoet te komen. ‘Dat regelen ze op de salarisadministratie’ of ‘bij Finance & Control’ is een vaak gehoorde kreet.
Zeer waarschijnlijk is een werkgever niet of niet volledig op de hoogte van de exacte regeling en mogelijkheden en weet dan ook niet hoe en hoeveel veel vrije ruimte onbenut blijft.

Ja, maar dat kost toch extra geld? Op het eerste oog is het antwoord inderdaad Ja. Zoom je echter verder in op de mogelijkheden dan zou de vraag aan de werkgever mogelijk moeten zijn: willen wij in december minder belasting betalen en medewerkers een hoger netto inkomen geven?

Kijk! Nu wordt het gesprek waarschijnlijk al direct anders en komen er vragen boven.

  • Kan onze organisatie hier ook gebruik van maken?
  • Mogen wij hier in dit jaar nog gebruik van maken?
  • Hoe staat het eigenlijk met onze vrije ruimte voor dit jaar?
  • Hoe snel kunnen wij dit nog inregelen?


Ontvangt u snel bevestigende antwoorden op deze vragen van de salarisadministratie of van de afdeling Finance & Control? Mooi, dan bent u “In Control” en hoeft u mogelijk geen actie te ondernemen.
Ontvangt u niet direct antwoord op deze vragen? Meld u dan bij Merces via een serviceverzoek. Wij kunnen u dan vrij snel meer vertellen over de (on)mogelijkheden.

Tipje van de sluier: er is een extra cafetariaconstructie waar medewerkers gebruik van kunnen maken. De medewerker legt dan een bruto deel van zijn eindejaarsuitkering in en ontvangt hierover het belastingvoordeel. Concreet: bij inleg van bruto € 500,- is dat voor de meeste werknemers een netto voordeel van € 255,-. Toch een leuk extraatje om tijdens de kerst met familie en vrienden bij stil te staan. Hier komt dan nog de compensatie voor de energietoeslag (€ 190,-) bij.
Het mooie is ook: dit kost de werkgever nagenoeg niets. Simpel door het feit dat er loonbestanddelen – met toestemming van de Belastingdienst – worden uitgeruild, maakt deze constructie uitermate geschikt om toe te passen. Levert toch weer een glimlach op het gezicht van uw werknemers. Dit in relatie tot de krapte op de arbeidsmarkt en het binden van personeel een leuke bijkomstigheid.