Knopendoos

Mijn moeder had vroeger een knopendoos. Als er een knoop weg was werd eerst in de knopendoos gezocht naar een bijpassende knoop. Deze knopen werden meegeleverd als reserveknoop of mijn moeder had deze van oude kleding geknipt. Dit alles onder het motto “met zuinigheid en vlijt bouwt men huizen als kastelen”. Zelf ben ik het tegenovergestelde. Geen knopendoos, maar overal in de la liggen knopen die ik ooit eens meegeleverd heb gekregen als reserveknoop. En je zal het altijd zien.. tegen de tijd dat je hem nodig hebt weet je niet meer dat je hem hebt en koop je er één. Toch blijf ik me de voldoening van de gevonden knoop in de knopendoos herinneren.

Wat is nu de link naar uw school? Boekhouden is meer dan het in kaart brengen van kosten en opbrengsten. Het gaat er ook om dat u eenmaal aangeschafte middelen effectief inzet. Dan moet u wel weten dat u ze heeft en waar het zich bevindt. Hiervoor is een activamodule heel geschikt.

Naast het berekenen van afschrijvingen voor het lopende en komende jaren is de activamodule ook heel geschikt om een overzicht te krijgen wat de scholen bezitten. Het is dus van belang dat u ook vermeldt wáár de activa zich bevinden. Dit is niet alleen handig voor het doorberekenen van de afschrijvingen naar de juiste school, maar zo weet u altijd waar het activum zich bevindt.

Als ergens een kast nodig is kan u er één kopen. Maar u kunt ook in de activamodule kijken of er een kast staat die niet meer gebruikt wordt. Deze kan dan worden verhuisd naar de school. Dit kan weer vermeld worden in de activamodule en de kosten verhuizen mee. Een moderne knopendoos…

Als je dit verder uitbreidt kan er misschien ook opmerkingen worden geplaatst bij het activum wat de ervaringen ermee zijn, waarom iets niet of juist wel heeft gewerkt of waar bij de volgende aanschaf op gelet moet worden. Verder kan door de, in de activamodule opgeslagen, factuur erbij te pakken worden gekeken waar het activum is gekocht.

Het geld kan je maar één keer uitgeven (ook zo’n wijsheid van vroeger), het Inventief inzetten van administratieve systemen kan u dezelfde voldoening geven als de knopendoos.