Formatieplanning

Formatieplanning en strategische personeelsplanning

5 min  |   13 juni   |  Ben

Hoewel het niet ideaal is, zijn we gewend dat de verschillende disciplines binnen een organisatie zich voornamelijk op hun eigen eilandje begeven. Maar daar gaan we het niet over hebben, want zodra die disciplines de koppen bij elkaar steken, boeken we vooruitgang! De formatieplanning van het nieuwe schooljaar is zo’n perfect moment. Waar de financiële afdeling input levert over het budget, buigt HR zich over de inzet van het juiste personeel. Gecombineerd met het schoolbestuur dat de ogen gericht heeft op een succesvolle toekomst zou dat de perfecte formatie moeten opleveren! Het is echter toch een stuk lastiger dan het lijkt…

Heel kort door de bocht, fungeert een school ongeveer hetzelfde als ieder ander bedrijf, met een begroting, een meerjarenplan, een jaarrekening… het hele financiële boekje. Alleen start een schooljaar in augustus, terwijl het financiële kalenderjaar start op 1 januari. Zo’n afwijking zorgt ervoor dat je voor de formatieplanning, die in het midden van het kalenderjaar plaatsvindt, de financiële zaken goed op orde moet hebben. In de begroting, de financiële basis waar de formatieplanning uitrolt, moet daarom rekening gehouden worden met het verwachte aantal leerlingen en de verwachte groei. En dat hangt dan weer af van factoren zoals de populatie binnen een wijk of gemeente en het imago van de school. Je kunt je wel voorstellen dat er dus veel aan zo’n formatieplanning vooraf gaat!

“Voor de formatieplanning biedt de begroting inzicht in het aantal beschikbare en gewenste fte’s voor het volgende schooljaar, waarop HR aan de slag gaat met de strategische personeelsplanning.”

Voor de formatieplanning biedt de begroting inzicht in het aantal beschikbare en gewenste fte’s voor het volgende schooljaar, waarop HR aan de slag gaat met de strategische personeelsplanning. Hoe verhoudt het huidige personeelsbestand zich tegenover het aantal leerlingen? Welke groepen behoeven extra aandacht en moeten we daarvoor meer personeel werven? Wat opvalt is dat het voornamelijk om kwantitatieve bezetting gaat: we wegen het aantal fte’s af tegen het aantal beschikbare docenten en het aantal leerlingen. Om de vertaalslag te maken naar een kwalitatieve bezetting kijkt HR naar ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van het personeel, welke dan weer meegenomen moeten worden in de meerjarenbegroting om zowel kwantitatief als kwalitatief vooruitgang te boeken.

Meer weten?

Een enorm karwei waar veel bij komt kijken, blijkt maar weer. Het is misschien nog wat vroeg om te zeggen dat de formatieplanning alweer voor de deur staat, maar je kunt er dus maar beter op tijd mee beginnen! Onze finance – en HR experts kunnen jouw organisatie daarbij ondersteunen. Met jarenlange ervaring en een onbevooroordeelde en kritische blik geven we een boost aan het nieuwe schooljaar! Benieuwd hoe Merces jouw organisatie een boost kan geven? Laat je informeren en maak snel een afspraak met één van onze experts!

Ben Wildeboer Merces Finance

Over Ben

Als financiële duizendpoot en Managing Consultant Finance weet Ben jouw organisatie op alle Finance fronten te ondersteunen. Meer weten over Ben en de rest van onze collega’s?

IT Digitalisering Data uitwisseling

Innoveren met AFAS in het onderwijs

In de snel veranderende onderwijswereld, waar technologie onmisbaar is geworden voor beheer en administratie, biedt AFAS oplossingen die perfect inspelen…
Ziek zijn kopje koffie

HR uitdagingen in een alsmaar veranderende werkomgeving

Als HR professional in de zorg of het onderwijs sta je regelmatig voor uitdagingen die van cruciaal belang zijn voor…
Controller voor 1 dag

Controller as a Service

Herken jij ook die momenten waarop jouw organisatie extra financiële expertise nodig heeft, terwijl je uit kostenoverweging ervoor hebt gekozen…