HR in je broekzak

Digitalisering maakt de SA-rol toekomstbestendig

Mijn collega Hanneke schreef er onlangs al een blog over: stop het pingpongen per mail. Mocht je hem gemist hebben, dan lees je hem hier terug. Toen ik deze blog las dacht ik: “hier wil ik nog wel een schep bovenop doen.”

Mailen is echt niet meer van deze tijd, dat weten we nu. Wat mij betreft zou elke zichzelf respecterende organisatie direct werk moeten maken van de nieuwste digitale mogelijkheden op HR-gebied. Het gebruik van workflows is dan voor veel organisaties al een grote stap vooruit, maar digitalisering kan nog verder gaan en nog grotere impact op de eindresultaten van je HR-bedrijfsvoering opleveren. Ik heb het dan over het eigenaarschap op jouw HR-dossier optimaal gefaciliteerd. HR uit je broekzak! Anyplace, anywhere, anytime! Prachtig toch? Het platform van onze partner HR2day biedt kansen ten overvloede voor onze klanten om dit mooie resultaat te bereiken.

Maar dan de praktijk: de kansen worden vaak niet benut. Waarom toch? Vaak horen we als argument dat het ontbreekt aan tijd om hierover na te denken. Laat staan dat men ruimte ziet om de organisatie hiermee te belasten. Of de meivakantie staat voor de deur en dan is het al snel weer zomervakantie. Wat nu als mijn collega’s en ik jou hierbij behulpzaam kunnen zijn? Nog steeds niet?

Wacht! Stop! Feitelijk zeg je dan dus dat je zelf niet wilt veranderen? Daar heb ik begrip voor, want veranderen schaadt de zekerheid. Het opgebouwde comfort in je huidige rol. Of vrees je stiekem dat je overbodig wordt en wil je daarom vasthouden aan de huidige manier van werken? Dan heb ik nieuws voor je: software wordt steeds slimmer en gaat op den duur al het repeterende werk van de mens overnemen. Ook de administratieve onderdelen op salarisadministratie. De HR ontwikkelingen gaan op dit gebied namelijk snel: aanhaken op de ontwikkeling en optimaliseren van de PSA-rollen is het devies. Het blijft voor scholen relevant om kennis in huis te hebben. In de toekomst zal je als PSA-specialist meer tijd gaan besteden aan advies. Je dienst als vraagbaak voor collega’s en voert op basis van je kennis analyses uit die voor systemen te complex zijn.

Nu je overtuigd bent van je waarde voor de toekomst zeg ik: ‘laten we aan de slag gaan met de digitalisering’. Juist door de huidige werkprocessen opnieuw onder de loep te nemen en anders in te richten -bijvoorbeeld gecombineerd met signaleringen en (vervolg)processen gekoppeld aan deze signaleringen- voor de gehele organisatie kun jij juist zichtbaar maken wat jouw meerwaarde is. Zo laat jij zien dat je echt bezig bent met de goede dingen: het optimaliseren van de bedrijfsvoering en zo een bijdrage leveren aan het beste onderwijs voor ieder kind.
Bijkomend voordeel: dat jij niet meer de hele mailbox door hoeft te zoeken met de vraag of die ene wijziging is verwerkt. Je hoeft deze wijziging ook niet handmatig op te voeren. Nee, vanuit jouw dashboard zie jij direct wat de werkvoorraad is: voor jezelf maar ook voor andere functionarissen binnen jouw organisatie.

Onder het genot van een kop koffie kom ik graag bij je langs. Ik bespreek dan graag hoe ook jij jouw meerwaarde kunt vergroten. Geloof me: na de wijzigingen smeken de medewerkers om geen mails meer te versturen. De tijd die je daarmee wint kun je besteden aan het toekomstbestendig maken van de PSA-rol.
HR2day heeft mij het benodigde inzicht in mijn werkvoorraad gegeven, waardoor ik in de meivakantie lekker onbezorgd kan genieten op een terrasje… toch Hugo? En komt er toch nog wat voorbij dan heb ik HR in mijn broekzak met de nieuwe app van HR2day.