Wie kent dit programma niet?

Arbeidsvitaminen

Wie kent dit programma niet? Het is het langstlopende muziek-radioprogramma ter wereld en kreeg in 2006 een vermelding in het Guinness Book of Records. De eerste uitzending was op 19 februari 1946. In de beginjaren mochten werknemers van een bedrijf (of vereniging) een top tien van favoriete platen aanleveren die in het programma werden uitgezonden. En je kon destijds worden ‘uitgeroepen’ tot Baas van de Dag als je medewerkers je erg leuk vonden of in een goed blaadje wilden komen.

Arbeidsvitaminen wordt nog steeds uitgezonden op elke werkdag van 9 tot 12 uur op NPO5 en je kan nog steeds je favoriete verzoeknummers indienen.

Als je het over Arbeidsvitaminen hebt, associeer je dat eigenlijk altijd met dit radioprogramma, maar wat is de etymologische uitleg van arbeidsvitaminen? In het chronologisch woordenboek van Nicoline van der Sijs staat de oorsprong en betekenis van het woord arbeidsvitaminen beschreven. De verklaring ‘Muziek die het werk en de werklust bevordert’ is in 1950 waarschijnlijk gedaan door Jaap den Daas (de programmaleider). Anders gezegd: “Hoe zorg je voor meer werkplezier”.

Hiervoor is natuurlijk veel meer nodig dan alleen een muzikaal programma. Ook andere zaken dragen daaraan bij. Denk bijvoorbeeld aan betekenisvol werk, flexibele werktijden, een schouderklopje van je leidinggevende, je salaris, een prettige werkplek en applicaties die intuïtief en gebruiksvriendelijk zijn.

Nu willen wij ons niet vergelijken met het radioprogramma Arbeidsvitaminen, maar ik weet wel zeker dat Merces al vele jaren bijdraagt aan vitamine voor de arbeid. Hoe? Dat doen we door het leveren van onze Merces-verzoeknummers: dienstverlening en applicaties die daadwerkelijk ondersteunen bij secundaire bedrijfsprocessen, zoals salarisadministratie, HRM en financiële administratie, zodat je maximaal tijd kan besteden aan de kwaliteit van het primaire proces: het beste onderwijs voor ieder kind.

Wil jij ook je werkplezier vergroten? Geef dan jouw ‘Baas van de Dag’ en je Merces-verzoeknummer aan ons door. Wij zorgen dan voor een passende attentie voor jouw baas en maken een afspraak om samen te bespreken hoe we onze vitamine voor jouw arbeid optimaal in kunnen zetten.