Change management

Van talent hebben naar talent zijn: de kunst van strategisch talentmanagement

5 min  |   22 mei   |  Anne

In een krappe arbeidsmarkt wordt er veel gesproken over ‘talent aantrekken’ en ‘talenten behouden’. Maar wat betekent het eigenlijk om een talent te zijn binnen een organisatie? En hoe zorg je ervoor dat talent écht bijdraagt aan het succes van jouw organisatie?

Talent zijn is iets anders dan talent hebben

Iedereen beschikt over eigenschappen, vaardigheden en drijfveren die als talenten kunnen worden gezien. Maar pas als die talenten ook daadwerkelijk worden benut, erkend en ingezet op een manier die past bij de organisatiedoelen, ontstaat er werkelijke meerwaarde. Talent zijn is dus niet alleen iets wat je bént, het is ook iets wat je dóet—en vooral iets wat je bijdraagt. Talentmanagement gaat dus verder dan het vullen van vacatures. Het vraagt om een strategische benadering waarin je kijkt naar:

  • welke talenten jouw organisatie nu nodig heeft,

  • welke talenten in huis zijn,

  • en hoe je die optimaal ontwikkelt en inzet richting de toekomst.

Talentmanagement gaat dus verder dan het vullen van openstaande vacatures of het uitvoeren van jaarlijkse beoordelingsgesprekken. Het vraagt om een proactieve, strategische benadering waarbij je als organisatie vooruitkijkt: welke talenten heb je vandaag nodig om goed te functioneren, en welke heb je morgen nodig om te blijven groeien of mee te bewegen met maatschappelijke ontwikkelingen? Het begint met inzicht in de talenten die al aanwezig zijn binnen je organisatie—wat kunnen mensen, wat drijft hen, waar liggen hun ontwikkelkansen? Vervolgens is het zaak om die inzichten te koppelen aan de langetermijnvisie en strategische doelen van de organisatie. Dat betekent ook durven kiezen: welke rollen zijn cruciaal voor de toekomst, hoe kun je medewerkers daar naartoe laten groeien, en waar zitten eventuele hiaten in het team of het beleid? Talentontwikkeling wordt zo geen los HR-traject, maar een integraal onderdeel van organisatieontwikkeling. Daarbij is het belangrijk dat niet alleen HR zich eigenaar voelt van dit proces, maar dat ook het management en het bestuur actief meedenken en meedoen. Want alleen dan wordt talentmanagement echt strategisch.

De mens én de missie

Effectief talentmanagement begint bij de mens: weten wat iemand drijft, waar iemands kracht ligt, en hoe die kracht het beste tot zijn recht komt. Maar het eindigt bij de missie: hoe draagt dat talent bij aan de resultaten, ambities en maatschappelijke opdracht van jouw organisatie? Pas als mens en missie verbonden worden, spreek je van strategisch talentmanagement. Een medewerker die zijn of haar talenten herkent en kan inzetten op een betekenisvolle manier, is betrokken, gemotiveerd en duurzaam inzetbaar. Organisaties die hier actief op sturen, zijn wendbaarder, innovatiever en succesvoller op de lange termijn.

Wat kun je doen?

  • Breng talenten en drijfveren van medewerkers in kaart met de TMA-methode en kijk verder dan competenties.

  • Leg een directe koppeling tussen persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling.

  • Behandel talentmanagement als een strategisch vraagstuk, niet als een HR-instrument.

  • Creëer ruimte voor ontwikkeling, feedback en herpositionering van talenten binnen je organisatie.

Talent op de juiste plek – met TMA

Plan een vrijblijvend gesprek met onze TMA-expert Anne en ontdek hoe talentgericht werken jou helpt om talenten gericht in te zetten en mensen duurzaam te laten groeien.

Liever even bellen?

Maikel Merces

Maikel van den Bosch

Neem contact op met Maikel, onze commercieel manager. Hij staat je graag te woord!

Liever direct een afspraak maken? Dat kan ook.

Anne

Over Anne

Als getalenteerde HR Consultant heeft Anne zich met name gespecialiseerd vitaliteit en werving & selectie, aansluitend daarop is ze gecertificeerd TMA Professional en ondersteunt organisaties bij het het juist inzetten van de talenten van hun medewerkers.

Andere interessante artikelen

Marketing medewerker

Wat kost het om géén functioneel beheer te hebben?

Functioneel beheer voelt soms als een extraatje – handig, maar niet noodzakelijk. De software werkt, collega’s weten zich voorlopig wel...

TMA-Anne

Inzicht in talent zonder aannames: hoe TMA organisaties helpt bij strategische personeelskeuzes

In een krappe arbeidsmarkt waarin behoud, ontwikkeling én inzetbaarheid van medewerkers centraal staan, is het cruciaal om voorbij te gaan...

interview john 1

AFAS guru John over hoe je software écht voor je laat werken met functioneel beheer

Functioneel beheer voelt soms als een extraatje – handig, maar niet noodzakelijk. De software werkt, collega’s weten zich voorlopig wel...