Wat betekenen de Prinsjesdag plannen voor jouw organisatie?

5 min  |   17 september   |  Justin

Morgen worden de definitieve plannen van Prinsjesdag bekendgemaakt, maar we konden het niet laten om te snuffelen tussen de gelekte informatie en de belangrijkste veranderingen voor onderwijs- en zorgorganisaties alvast voor je op een rijtje te zetten en je op de hoogte te brengen van de te verwachte veranderingen voor 2025. Houd er wel rekening mee dat onderstaande punten nog niet definitief zijn en dus nog kunnen veranderen.

Opheffing Handhavingsmoratorium per 2025

Het handhavingsmoratorium, waarbij de Belastingdienst wel toezicht hield op schijnzelfstandigheid maar niet met terugwerkende kracht corrigeerde, wordt per 1 januari 2025 opgeheven. Dit betekent dat onderwijs- en zorgorganisaties, die mogelijk gebruikmaken van zelfstandigen, meer risico lopen op boetes en naheffingen als zij niet voldoen aan de regels rondom schijnzelfstandigheid.

Beperking van Compensatie Transitievergoeding

Een belangrijke wijziging is de beperking van de compensatieregeling voor transitievergoedingen bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid. Vanaf medio 2026 geldt deze regeling enkel nog voor kleine werkgevers (met minder dan 25 werknemers). Grotere onderwijs- en zorginstellingen zullen vanaf dat moment geen aanspraak meer kunnen maken op deze compensatie. Dit kan leiden tot hogere kosten voor deze instellingen bij langdurige ziekte en ontslag.

Stijging Premies WGA en Ziektewet

Het UWV heeft aangekondigd dat de premies voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet vanaf 1 januari 2025 stijgen. De WGA-premie gaat van 0,77% naar 0,83%, en de Ziektewet-premie stijgt van 0,45% naar 0,50%. Dit betekent hogere premiekosten voor werkgevers, wat voor zorg- en onderwijsinstellingen met een groot personeelsbestand een aanzienlijke verhoging van de loonkosten kan betekenen.

Afschaffing van het Lage-inkomensvoordeel (LIV)

Het lage-inkomensvoordeel (LIV), dat bedoeld was om werkgevers te stimuleren om mensen met een laag inkomen in dienst te nemen, komt per 1 januari 2025 te vervallen. Het geld dat vrijkomt door deze maatregel wordt onder andere gebruikt voor het structureel maken van het ‘loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak’. Dit kan gevolgen hebben voor organisaties met veel laagbetaalde werknemers.

Introductie van een Derde Belasting Schijf

Het kabinet heeft plannen om een derde belastingschijf in te voeren voor het eerste deel van het inkomen. Hoewel de precieze details over de inkomensgrenzen en tarieven nog niet bekend zijn, is het de verwachting dat dit lagere belastingtarief voordelig zal zijn voor werknemers in de lagere inkomenscategorieën binnen zorg- en onderwijsorganisaties.

Behoud van Fiscaal Voordeel voor Expats

Het belastingvoordeel voor expats blijft behouden. Expats blijven gedurende vijf jaar vrijgesteld van belasting op de eerste 30% van hun inkomen. Dit voordeel maakt Nederland aantrekkelijk voor internationaal talent. Onderwijsinstellingen en zorgorganisaties die leunen op buitenlandse professionals kunnen hierdoor gemakkelijker talent aantrekken en behouden.

Verlaging van de Energiebelasting

Goed nieuws voor grote organisaties zoals ziekenhuizen en scholen: de energiebelasting wordt verlaagd. De eerdere verhogingen van de belasting op grootverbruik van aardgas (vanaf 170.001 m3) worden deels teruggedraaid. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de operationele kosten voor deze instellingen, vooral in tijden waarin energiekosten zwaar wegen op de budgetten.

Meer weten?

De definitieve Prinsjesdagplannen worden morgen bekendgemaakt, maar het is duidelijk dat onderwijs- en zorgorganisaties zich mogen voorbereiden op veranderingen in maatregelen. Beperkingen in de compensatie voor transitievergoedingen, fiscale veranderingen, en stijgende premies kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kosten en het personeelsbeleid.

Om goed voorbereid te zijn en de veranderingen effectief door te voeren in de plannen voor 2025, is het verstandig om deskundig advies in te winnen. Onze experts staan klaar om je te ondersteunen bij het vertalen van deze ontwikkelingen naar concrete stappen voor jouw organisatie. Schakel onze expertise in en zorg ervoor dat je tijdig inspeelt op de veranderingen.

Justin Merces

Over Justin

Als financiële duizendpoot en Consultant Finance weet Justin jouw organisatie op alle Finance fronten te ondersteunen. Meer weten over Justin en de rest van onze collega’s?

Verbeterde communicatie en samenwerking AO IB

Optimalisatie van functioneel beheer bij OOZ

Merces optimaliseerde de HR-processen van Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ) door hun functioneel beheer en selfserviceomgeving te verbeteren. Door het...

Toekomstbestendig HR beleid

Toekomstbestendig HR-beleid: bouwstenen voor een duurzame zorgorganisatie

De zorgsector staat onder toenemende druk door personeelstekorten, vergrijzing en strakke budgetten. Dit maakt het uitdagend om de zorg op...

Startende docenten binnenhouden

Nieuwe medewerkers, hoe houd je ze binnen?

Bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn nieuwe docenten lastig te vinden. Werving kost veel tijd en geld. Maar…