Change management

Inzicht in talent zonder aannames: hoe TMA organisaties helpt bij strategische personeelskeuzes

5 min  |   26 mei   |  Anne

In een krappe arbeidsmarkt waarin behoud, ontwikkeling én inzetbaarheid van medewerkers centraal staan, is het cruciaal om voorbij te gaan aan onderbuikgevoel en aannames. Maar hoe zorg je ervoor dat je als organisatie écht zicht krijgt op wat mensen drijft? De TMA-methode (Talent Motivatie Analyse) biedt uitkomst.

Waarom aannames niet meer volstaan

Veel HR-besluiten worden nog altijd gebaseerd op indrukken, werkervaring of een traditioneel beoordelingsgesprek. Dat is niet alleen foutgevoelig, maar ook een gemiste kans. Want medewerkers komen pas echt tot bloei wanneer hun talenten en drijfveren aansluiten bij hun rol én werkomgeving. Zonder objectief inzicht in gedrag, talenten en motivatie, lopen organisaties het risico op mismatch, onnodig verloop en gemiste ontwikkelkansen.

Wat is TMA?

TMA staat voor Talent Motivatie Analyse. Het is een gevalideerde methode die op een positieve en talentgerichte manier inzicht geeft in:

  • Iemands drijfveren (wat motiveert iemand echt?),

  • Persoonlijkheidskenmerken (wat typeert iemands gedrag?),

  • En de bijpassende competenties (welke vaardigheden passen van nature goed?).

Het uitgangspunt van TMA: als je werkt vanuit je talenten, presteer je beter én met meer plezier.

Hoe helpt TMA jouw organisatie?

De kracht van TMA zit in de toepasbaarheid op alle HR-thema’s:

  • Werving & selectie: maak betere matchbeslissingen op basis van gedrag en motivatie.

  • Functioneringsgesprekken: voer waarderende gesprekken met input uit TMA.

  • Teamontwikkeling: ontdek waar ieders kracht zit en hoe teamleden elkaar aanvullen.

  • Leiderschap & loopbaan: geef richting aan persoonlijke ontwikkeling of coaching.

Door TMA in te zetten, breng je objectieve inzichten en menselijke ontwikkeling samen. Je krijgt niet alleen scherp waar iemands kracht ligt, maar ook hoe die het beste tot zijn recht komt binnen je organisatie. Dat maakt TMA een waardevolle basis voor strategisch HR-beleid, waarin zowel medewerkers als teams gericht kunnen groeien. Het helpt om talenten bewuster in te zetten, onderbenutting te voorkomen en medewerkers duurzaam gemotiveerd te houden. Bovendien biedt TMA concrete handvatten om het gesprek te voeren over gedrag, samenwerking en ontwikkelmogelijkheden – zonder dat het blijft bij vage termen of subjectieve indrukken. Juist dát maakt het verschil in organisaties waar de menselijke factor centraal staat. En dat effect zien we ook terug in de praktijk:

Medewerker aan het woord

“Ik dacht dat ik vooral taakgericht werkte, maar mijn TMA-profiel liet zien dat ik juist sterk ben in het verbinden van mensen. Sindsdien heb ik andere verantwoordelijkheden gekregen en haal ik veel meer voldoening uit mijn werk.”

– Levi Smeijers, na interne TMA-analyse

Talent op de juiste plek – met TMA

Plan een vrijblijvend gesprek met onze TMA-expert Anne en ontdek hoe talentgericht werken jou helpt om talenten gericht in te zetten en mensen duurzaam te laten groeien.

Liever even bellen?

Maikel Merces

Maikel van den Bosch

Neem contact op met Maikel, onze commercieel manager. Hij staat je graag te woord!

Liever direct een afspraak maken? Dat kan ook.

Anne

Over Anne

Als getalenteerde HR Consultant heeft Anne zich met name gespecialiseerd vitaliteit en werving & selectie, aansluitend daarop is ze gecertificeerd TMA Professional en ondersteunt organisaties bij het het juist inzetten van de talenten van hun medewerkers.

Andere interessante artikelen

Marketing medewerker

Wat kost het om géén functioneel beheer te hebben?

Functioneel beheer voelt soms als een extraatje – handig, maar niet noodzakelijk. De software werkt, collega’s weten zich voorlopig wel...

functioneel beheer hr2day

Van talent hebben naar talent zijn: de kunst van strategisch talentmanagement

In een krappe arbeidsmarkt waarin behoud, ontwikkeling én inzetbaarheid van medewerkers centraal staan, is het cruciaal om voorbij te gaan...

interview john 1

AFAS guru John over hoe je software écht voor je laat werken met functioneel beheer

Functioneel beheer voelt soms als een extraatje – handig, maar niet noodzakelijk. De software werkt, collega’s weten zich voorlopig wel...