Onderwijs, zorg en Merces 2024

14 Vitaliteitstips die de mentale veerkracht een boost geven!

7 min  |   17 oktober   |  Lisa

Daar komen de donkere dagen weer: ’s ochtends stap je in het donker je auto in naar het werk en ’s avonds stap je in het donker weer uit. Alsof alles wat daartussen gebeurt niet al genoeg van je mentale veerkracht vraagt. Door de druk op zowel de zorg als het onderwijs kijken veel organisaties naar hun HR team om met creatieve oplossingen te komen die hun medewerkers mentaal sterk en betrokken houden. Dat is geen makkelijke opdracht, dus om daarbij te helpen hebben we wel 14 mentale vitaliteitstips voor je op een rijtje gezet!

1. Mentale Gezondheidsprogramma's

  • Coaching en counseling: biedt toegang tot professionele counselors of coaches die medewerkers kunnen helpen bij het omgaan met stress en het ontwikkelen van coping-strategieën.
  • Employee Assistance Programs (EAP): Dit zijn programma’s waarbij medewerkers anoniem en gratis toegang hebben tot psychologische ondersteuning en andere diensten, zoals juridisch advies of budgetbeheer, die stressfactoren buiten het werk kunnen verminderen.

2. Trainingen en Workshops

  • Mindfulness en stressmanagement: Trainingen zoals mindfulness, yoga, en ademhalingstechnieken worden steeds populairder om zorgmedewerkers te helpen hun stress te beheersen en zich beter te concentreren. Dit soort trainingen is buiten de zorg natuurlijk net zo handig en goed voor iedereen.
  • Veerkrachttrainingen: Specifieke trainingen gericht op het opbouwen van mentale veerkracht helpen medewerkers beter om te gaan met moeilijke situaties, voortdurende veranderingen en alsmaar toenemende werkdruk.

3. Herstelmomenten en Flexibiliteit

  • Ruimte voor herstelpauzes: Zorginstellingen stimuleren medewerkers om regelmatig pauzes te nemen en zorgen voor rustruimtes. Sommige organisaties hebben zelfs speciale ‘herstelkamers’ waar medewerkers zich kunnen terugtrekken voor een moment van rust. We zien dit soort ruimtes langzaam ook steeds meer opduiken in het voortgezet- en beroepsonderwijs.
  • Flexibele werktijden: Door medewerkers meer invloed te geven op hun werktijden, kunnen ze werk en privé beter in balans houden, wat helpt om mentale belasting te verminderen. Deze is tricky voor onderwijsorganisaties omdat lestijden vaststaan, maar er zijn wel oplossingen zoals bijvoorbeeld een interne flexpool.

Ontdek hoe talent management bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van medewerkers!

Talent Management Analyse is een wetenschappelijk onderbouwde aanpak die inzicht biedt in drijfveren, talenten en gedragspatronen. Door deze methodiek toe te passen, kunnen medewerkers in rollen worden geplaatst die aansluiten op hun persoonlijke en professionele eigenschappen, wat leidt tot meer betrokkenheid, productiviteit en werkplezier. Benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat? Lees dan snel verder…

4. Ondersteunende Teamcultuur

  • Teamoverleggen en intervisies: Regelmatige teamoverleggen en intervisies bieden een veilige omgeving om ervaringen te delen en steun van collega’s te ontvangen. Het bespreekbaar maken van moeilijkheden helpt medewerkers zich minder geïsoleerd te voelen.
  • Mentorschap en peer support: Zorgorganisaties stimuleren vaak mentorschap- en peer-support-programma’s waarbij medewerkers bij elkaar terecht kunnen voor steun en begeleiding. In het onderwijs zie je dit vaak terugkomen in de vorm van begeleiding

5. Erkenning en Waardering

  • Waarderingsinitiatieven: Het erkennen van de inspanningen van medewerkers door middel van beloningen, certificaten of gewoon een bedankje kan helpen om motivatie en mentale veerkracht te versterken. Dit is zo’n initiatief waar je met iets heel kleins al heel ver kan komen. Bij Merces hangen verspreid over het kantoor tear-off posters met complimentjes, maar je kan tijdens een overleg ook een moment pakken om stil te staan bij de positieve impact van collega’s.
  • Positieve werkcultuur: Sommige zorg- en onderwijsinstellingen organiseren regelmatig activiteiten om teambuilding te bevorderen, zoals sportactiviteiten, borrels of evenementen voor het team. Deze activiteiten helpen bij het opbouwen van onderlinge steun en waardering los van ieders dagdagelijkse werkzaamheden.

6. Preventieve Gezondheidszorg

  • Samenwerking met psychologen: Zorg- en onderwijsinstellingen werken soms samen met externe psychologen die zijn gespecialiseerd in ondersteuning van personeel. Dit biedt medewerkers een laagdrempelige manier om professionele hulp te zoeken, zonder dat er direct een formeel Arbo-traject aan verbonden is.
  • Korte wachttijden voor psychologische hulp: Omdat de vraag naar mentale gezondheidszorg vaak groot is, proberen sommige organisaties de wachttijden voor counseling en andere geestelijke gezondheidszorg te verkorten, zodat medewerkers sneller hulp kunnen krijgen.
  • Gezondheidschecks: Regelmatige gezondheidschecks die zowel lichamelijke als geestelijke aspecten belichten, kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van tekenen van stress of burn-out.
  • Promotie van gezond gedrag: Het promoten van gezonde leefstijlkeuzes door bijvoorbeeld workshops over slaap, voeding, en lichaamsbeweging aan te bieden. Sommige instellingen hebben zelfs sportschoolfaciliteiten of korting op sportscholen voor medewerkers.

Meer weten?

Er is steeds meer aandacht voor vitaliteit en mentale veerkracht binnen het onderwijs en de zorg en het blijft een enorme uitdaging, maar met zo veel tips moet er vast wel eentje tussen zitten die de veerkracht van je collega’s een boost kan geven. Merces staat natuurlijk voor je klaar om je verder te ondersteunen bij het implementeren van een ijzersterk vitaliteitsplan en het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid. Benieuwd hoe we dat samen kunnen doen? Neem dan contact op!

Lisa

Over Lisa

Lisa is een gedreven HR-consultant bij Merces, die zich richt op duurzame inzetbaarheid en groei binnen organisaties​. Meer weten over Lisa en de rest van onze collega’s?

Verbeterde communicatie en samenwerking AO IB

Optimalisatie van functioneel beheer bij OOZ

Merces optimaliseerde de HR-processen van Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ) door hun functioneel beheer en selfserviceomgeving te verbeteren. Door het...

Toekomstbestendig HR beleid

Toekomstbestendig HR-beleid: bouwstenen voor een duurzame zorgorganisatie

De zorgsector staat onder toenemende druk door personeelstekorten, vergrijzing en strakke budgetten. Dit maakt het uitdagend om de zorg op...

Wat betekenen de veranderingen uit de miljoenennota voor jouw organisatie?

Prinsjesdag 2024: wat betekenen de plannen voor jouw organisatie?

Tijdens Prinsjesdag zijn de nieuwe plannen van het kabinet gepresenteerd. Maar wat is de invloed van de Miljoenennota en de...